Razlika između inačica stranice »Stjepan Radić«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 334 bajta ,  prije 9 godina
bez sažetka
(Nova stranica: ==Citati== *"Doći će još teža vremena nego što su sada. Trebat će nam osobite odvažnosti. Jer, gospodo hrvatska, i u privatnom se životu vidi da mlitavac i popustljivac u...)
 
[[Datoteka:Bundesarchiv Bild 183-2010-0420-502, Stefan Radic, cropped.jpg|mini|desno|250px|Stjepan Radić, 1928.]]
 
'''[[w:Stjepan Radić|Stjepan Radić]]''' (1871.-1928.), hrvatski političar u Austro-Ugarskoj i Prvoj Jugoslaviji.
 
==Citati Naveden izvor ==
*"Doći će još teža vremena nego što su sada. Trebat će nam osobite odvažnosti. Jer, gospodo hrvatska, i u privatnom se životu vidi da mlitavac i popustljivac uvijek ostane kratkih rukava. Poslije takve hrvatske sloge, neće Hrvat trebati laskati Beču, popuštati Pešti i klanjati se Beogradu!"
**Govor u povodu sjedinjenja opozicije, Zagreb, 12.3.1893.
*"Ili smo dotle pali te nam zbilja više nije stalo do svog ponosa – ili smo luda što grije u svojim njedrima zmiju koja sprema otrov da ga u svoje vrijeme uštrca našu krv. Ili – Hrvati – imamo li što da izgubimo ako se skroz otuđimo tom elementu? Gdje su nas podupirali? Gdje su stupili s nama u borbu kad se radilo bilo o kojem našem političkom pravu ili kulturnoj kojoj stečevini? Gdje? Nigdje! Obratno! Svuda su protiv nas – svuda! Ovdje s Madžaronima, u Slavoniji s Madžaronima i sa Švabama, u Dalmaciji s Talijanima. Neka se prelomi svaka naša zajednica s njima, mi nemamo šta od toga izgubiti – obratno: možemo samo dobiti!"
**Svoj k svomu, Obzor, 199, Zagreb, 30. kolovoza 1902.
 
==Nenaveden izvor==
 
*"Hoćemo da budemo sa Srbijom, ali ne pod Srbijom, hoćemo Srbina za brata, a ne za gospodara."
**Zagreb, 1919.
*"Nećemo dozvoliti da se država prodaje kao stoka na vašaru, kao da je ona ciganska krpa, kao da je trula Abdul Hamidova Turska."
**1928.
 
== Vanjske poveznice ==
 
{{Wikipedija-stavka}}
{{Wikizvor autor-stavka}}
25

uređivanja

Navigacijski izbornik