Razlika između inačica stranice »Mihail Bakunjin«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 1.559 bajtova ,  prije 8 godina
Citati su pogresni, uzeti su iz Necajeve knjige Katekizam revolucionara ( www.marxists.org/subject/anarchism/nechayev/catechism.htm ) a ne iz Bakunjinove Revolucionarni Katekizam ( www.marxists.org/reference/archive/bakunin/works/1866/catechism.htm )
m (r2.7.3) (robot Dodaje: li:Mikhail Bakunin)
(Citati su pogresni, uzeti su iz Necajeve knjige Katekizam revolucionara ( www.marxists.org/subject/anarchism/nechayev/catechism.htm ) a ne iz Bakunjinove Revolucionarni Katekizam ( www.marxists.org/reference/archive/bakunin/works/1866/catechism.htm ))
 
'''''Revolucionarni katekizam (1866.)'''''
* Revolucionar je raskinuo svaku vezu s građanskim poretkom i s cjelokupnošću civiliziranog svijeta, kao i sa zakonima, tradicijama, moralom i običajima koji u tom društvu postoje. On je nepomirljivi neprijatelj toga društva, a ako uza sve to i dalje u njemu živi, to čini jedino s ciljem da ga što temeljitije uništi.
 
* Revolucionar prezire javno mnijenje. Prema postojećem društvenom moralu i prema njegovim normama gaji isključivo mržnju.
 
* Priroda pravoga revolucionara isključuje svaku vrst romantičnosti, senzibilnosti, zanosa ili oduševljenja. Ona isto tako isključuje svaki osjećaj osobne mržnje ili osvete.
 
* Revolucionar može i mora često živjeti u krilu društva, s ciljem da pridonese njegovoj nemilosrdnoj destrukciji. U tom slučaju nužno je da stvori o sebi takvu sliku koja će biti potpuno drugačija od onoga što on u stvari jest.
 
* Cijelo to sramotno društvo dijeli se na nekoliko kategorija. Prva kategorija obuhvaća one koje treba odmah i bez odlaganja ukloniti. Druga kategorija obuhvaća one koje ćemo privremeno ostaviti na životu, a kojih će djelovanje izazvati u narodu bijes i neminovnu pobunu. Trećoj kategoriji pripadaju mnogobrojne zvijeri na visokim položajima, individue koje se ne ističu ni inteligencijom ni energijom, no koje zahvaljujući svojem položaju posjeduju bogatstva, veze, utjecaj i moć. Njih treba iskorištavati svim mogućim sredstvima, uhvatiti ih u naše mreže, lišiti ih prisebnosti duha, prodrijeti u srž njihovih prljavih tajni i time ih pretvoriti u naše robove.
 
 
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik