Razlika između inačica stranice »Filozofija«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 508 bajtova ,  prije 4 godine
m
bez sažetka
m
 
* "Filozofija je dakle sustav filozofijskih spoznaja ili umskih spoznaja iz pojmova. To je ''školski pojam'' te znanosti. Po ''svjetskome pojmu'' ona je znanost o krajnjim svrhama ljudskoga uma. Taj visoki pojam daje filozofiji dostojanstvo, tj. apsolutnu vrijednost. I doista je ona jedina koja sama ima ''nutarnju'' vrijednost, i svim drugim spoznajama tek daje neku vrijednost. (...) Jer filozofija je u krajnjem značenju znanost dovođenja svih spoznaja i umske uporabe u odnos spram krajnje svrhe ljudskoga uma, kojoj su, kao najvišoj, sve druge svrhe subordinirane i u njoj se moraju dovesti u jedinstvo. Polje filozofije u tome svjetskograđanskome značenju dade se svesti na ova pitanja:
1) Što mogu znati?
2) Što trebam činiti?
3) Čemu se smijem nadati?
4) Što je čovjek?" ~ [[Immanuel Kant]], ''Logika''
 
:1) Što mogu znati?
* "Najviša zasluga filozofskoga istraživača nije postaviti apstraktne pojmove i iz njih izvesti sustave. Njegova je krajnja svrha čisti apsolutni bitak; njegova najveća zasluga jest ono što se nikada ne može svesti na pojmove, što se ne može objasniti, što se ne može razviti, ukratko, ono što je nerazrješivo, neposredno, jednostavno - otkriti i objaviti." ~ [[Friedrich Heinrich Jacobi]], ''Allwill'' (1792.)
 
:2) Što trebam činiti?
 
:3) Čemu se smijem nadati?
 
:4) Što je čovjek?" ~ [[Immanuel Kant]], ''Logika''
 
* "Po mojem sudu najviša je zasluga istraživača - otkriti opstanak (Dasein zu enthüllen). Objašnjenje mu je sredstvo, put k odredištu, ''najbliža'', a nikada zadnja svrha. Njegova je zadnja svrha ono što se ne da objasniti, što je jednostavno, nerazrješivo." ~ [[Friedrich Heinrich Jacobi]], ''Allwill'' (1792.), str. 364
** Schellingova inačica: "Najviša zasluga filozofskoga istraživača nije postaviti apstraktne pojmove i iz njih izvesti sustave. Njegova je krajnja svrha čisti apsolutni bitak (reines absolutes Sein); njegova najveća zasluga jest ono što se nikada ne može svesti na pojmove, što se ne može objasniti, što se ne može razviti, ukratko, ono što je nerazrješivo, neposredno, jednostavno - to otkriti i objaviti." ~ [[Friedrich HeinrichWilhelm JacobiJoseph von Schelling]], ''AllwillO Jastvu kao principu filozofije ili o neovisnu u ljudskome znanju'' (17921795.) §. 9.
 
* "Cjelina našega znanja nema uporišta ako ju ne drži nešto što se samo nosi vlastitom snagom, a to nije drugo nego ono što je po slobodi zbiljsko. Početak i kraj svake filozofije jest - ''sloboda''!" ~ [[Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]], ''O Jastvu ako principu filozofije ili o neuvjetovanu u ljudskome znanju'' (1795.), §. 6.
== Nenaveden izvor ==
 
 
== Nutarnje poveznice ==
[[Filozof]]
 
== Vanjske poveznice ==
34

uređivanja

Navigacijski izbornik