Prijeđi na sadržaj

Samosvojnost: razlika između inačica

Dodano 2.045 bajtova ,  prije 17 godina
m
rv vandalizam
Nema sažetka uređivanja
m rv vandalizam
Redak 1:
*Sjedimo li u barci koja se kreće i gledamo nekakav predmet u barci, nećemo primijetiti da se krećemo. Gledamo li nešto izvan barke, nešto što se ne miče, recimo obalu, odmah primjećujemo da se krećemo. Tako je i životu. Kad svi ljudi žive onako kako ne treba, to nitko ne primjećuje, ali neka se samo jedan čovjek urazumi i počne živjeti prema Božjoj volji, odmah će postati očito kako loše postupaju ostali. I zato ga ostali progone.
**''[[w:Lav Tolstoj|Tolstoj]] (Krug čitanja /[[w:Blaise Pascal|Pascal]]/)''
 
*Jedno je svojstvo genija u tome da njegova misao ne kroči putovima što ih je utrla gomila.
**''[[w:Stendhal|Stendhal]] (Crveno i crno)''
 
*Uzak put koji vodi u život malo njih nalazi. To je zato što većina ide širokim putem, onim kojim idu svi. A pravi put je – uzak, samo za jednog čovjeka. Da bi ga našao, ne treba ići s masom, nego za usamljenim ljudima: Budddhom, Konfucijem, Sokratom, Isusom, koji su sami za sebe i za sve nas, jedan za drugim krčili istu usku cestu.
**[[w:Lav Tolstoj|Tolstoj]] (Krug čitanja /prema L. Malory/)''
 
*Ako napravimo odlučujući korak i stupimo na put koji se naziva "vlastitim putom": tad nam se odjednom otkrije jedna tajna: svi oni koji nam dotad bijahu prijatelji i s kojima bijasmo prisni, - svi oni su dotad sebi utvarali nadmoć nad nama, te su povrijeđeni. Najbolji od njih su popustljivi i strpljivo čekaju da već jednom iznova pronađemo "pravi put" - ta oni ga znaju! Ostali se izruguju i ponašaju se kao da smo privremeno poblesavili, te zlobno ukazuju na zavodnika. Oni najopakiji nas prikazuju kao notorne budale i naše motive nastoje ocrniti, a onaj najlošiji u nama vidi svog najlošijeg neprijatelja, nekoga tko žeđa za osvetom zbog dugotrajne ovisnosti, - i pribojava nas se. Što, dakle, činiti? Preporučam: svoju suverenost započeti time što se godinu dana unaprijed svim svojim poznanicima dodijeli amnestiju za sve vrste grijeha.
**''[[w:Friedrich Nietzsche|Nietzsche]] (Misli o moralnim predrasudama)''
 
[[Kategorija:Teme]]
17

uređivanja