Friedrich Nietzsche: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 239 bajtova ,  prije 15 godina
* Među kukavicama je neumjesno išta kazati protiv [[hrabrost|hrabrost]]i, to izaziva prezir; a bezobzirni ljudi pokazuju se [[Ogorčenost|ogorčenima]] kad se kaže nešto protiv supatnje.
* Ako napravimo odlučujući korak i stupimo na put koji se naziva "vlastitim putom": tad nam se odjednom otkrije jedna tajna: svi oni koji nam dotad bijahu [[prijateljstvo|prijatelji]] i s kojima bijasmo prisni, - svi oni su dotad sebi utvarali nadmoć nad nama, te su povrijeđeni. Najbolji od njih su popustljivi i strpljivo čekaju da već jednom iznova pronađemo "pravi put" - ta oni ga znaju! Ostali se izruguju i ponašaju se kao da smo privremeno poblesavili, te zlobno ukazuju na zavodnika. Oni najopakiji nas prikazuju kao notorne budale i naše motive nastoje ocrniti, a onaj najlošiji u nama vidi svog najlošijeg neprijatelja, nekoga tko žeđa za [[Osveta|osvetom]] zbog dugotrajne ovisnosti, - i pribojava nas se. Što, dakle, činiti? Preporučam: svoju suverenost započeti time što se godinu dana unaprijed svim svojim poznanicima dodijeli amnestiju za sve vrste grijeha.
* Upravo nespretna, [[strah|strašljiva]] bića lako postaju ubojice: ona se ne razumiju u malu, svrsi primjerenu zaštitu ili osvetu, njihova mržnja, zbog pomanjkanja duha i prisebnosti, ne zna ni za kakav drugi izlaz osim za uništenje.
 
 
[[Kategorija:Filozofija|Nietzsche, Friedrich]]
544

uređivanja

Navigacijski izbornik