Friedrich Nietzsche: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
nenaveden izvor
(iz "Tako je govorio Zaratustra")
(nenaveden izvor)
* A kad je Zaratustra ostao sam, reče u svojoj šumi ovako srcu svome: "Zar je to uopće moguće! U svojoj šumi stari svetac nije još ništa o tome čuo da je ''bog mrtav''!" Kad Zaratustra dođe u obližnji grad, što leži uz šume, nađe tu mnogo skupljena svijeta na trgu: jer je bilo objavljeno da će se vidjeti plesač na užetu. I Zaratustra progovori ovako puku: "Učim vas nadčovjeku. [[Čovjek]] je nešto što treba biti prevladano. Što ste vi učinili da biste ga prevladali? Sva su bića stvorila nešto iznad sebe: a želite li vi biti oseka ove velike plime i radije se vratiti životinji nego prevladati čovjeka! Što je majmun za čovjeka? Podsmijeh ili bolan stid. I upravo to treba da bude čovjek za nadčovjeka: podsmijeh ili bolan stid. Prešli ste put od crva do čovjeka, a mnogo je toga u vama još crv. Bili ste jednom majmuni, i još je sada čovjek više majmun od bilo kojeg majmuna. A onaj koji je od vas najmudriji tek je puko dvojstvo i mješavina biljke i sablasti. A zar vas ja pozivam da budete biljke i sablasti? Eto, učim vas nadčovjeku! Nadčovjek je smisao zemlje. Vaša [[volja]] kaže: nadčovjek ''neka bude'' [[smisao]] zemlje!"
* Preklinjem vas, braćo moja, ''ostanite vjerni zemlji'' i ne vjerujte onima koji vam govore o nadzemaljskim [[nada]]ma! Trovači su to, svjesno ili nesvjesno. To su oni što preziru [[život]], to su oni što umiru i što su samootrovani, sita ih je zemlja ova: mogu stoga da nestanu!
* Ideš [[žene|ženama]]? Ponesi bič!
 
 
* Upravo nespretna, [[strah|strašljiva]] bića lako postaju ubojice: ona se ne razumiju u malu, svrsi primjerenu zaštitu ili osvetu, njihova mržnja, zbog pomanjkanja duha i prisebnosti, ne zna ni za kakav drugi izlaz osim za uništenje.
* Povijest borbe morala protiv osnovnih instinkata života najveći je nemoral za koji je ikada znao svijet.
 
==Nenaveden izvor==
* Svaki [[čovjek]] dobro zna da na svijetu živi samo jednom, da je on nešto jedinstveno, i da ni u najrjeđem slučaju ne može od tako divne šarolike raznovrsnosti po drugi put nastati nešto tako jedinstveno kao što je on.
* Ništa nije lijepo, samo je čovjek lijep: na toj [[naivnost]]i počiva sva [[estetika]], to je njena ‘’prva’’ [[istina]]. Dodajmo odmah i drugu: ništa nije ružnije od čovjeka koji izobličuje – time smo postavili granice carstva estetičkoga suda.
* [[Država]] je najhladnija od svih hladnih nemani. I hladno laže: i ova [[laž]] gmiže iz njenih usta: “Ja, država, ja sam [[narod]].”
 
 
[[Kategorija:Filozofija|Nietzsche, Friedrich]]
[[Kategorija:Osobe|Nietzsche, Friedrich]]
 
<!--interwiki-->
[[ar:فريدريك نيتشه]]
38

uređivanja

Navigacijski izbornik