Friedrich Nietzsche: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.366 bajtova ,  prije 13 godina
m
Tako je govorio Zaratustra
No edit summary
m (Tako je govorio Zaratustra)
* Preklinjem vas, braćo moja, ''ostanite vjerni zemlji'' i ne vjerujte onima koji vam govore o nadzemaljskim [[nada]]ma! Trovači su to, svjesno ili nesvjesno. To su oni što preziru [[život]], to su oni što umiru i što su samootrovani, sita ih je zemlja ova: mogu stoga da nestanu!
* Ideš [[žene|ženama]]? Ponesi bič!
* Ono što je veliko u čovjeka, to je da je on most, a ne cilj: što se u čovjeka može ljubiti, to je da je prijelaz i silazak.
* Treba obuzdati svoje srce; jer ako se ono pusti, ubrzo će otići i glava.
* Ne okreće se svijet oko pronalazača novih buka, već pronalazača novih vrijednosti; ''nečujno se okreće''.
* I što god mi postalo još sudbom, doživio još bilo što, u svemu će tome biti još putovanja i penjanja: ''čovjek doživljava najposlije samo sebe''.
* Čovjek se oduči od ljudi, kad živi među ljudima: u ljudi je odviše sve samo prednja strana - čemu tu dalekovidne, vidovite oči!
* Tko sebi ne zna zapovijedati, neka sluša. A mnogi zna sebi zapovijedati, ali tada mu nedostaje još mnogo toga da bi sebe i slušao.
* Malo vrijednosti ima sve što ima cijenu.
* Htijenje oslobađa: jer htijenje je stvaranje.
* Nije dovoljno biti junak što udara mačem, mora se znati koga udarati.
* Ovako hoću da su muškarac i žena: muškarac sposoban za rat, žena sposobna za rađanje, a oboje sposobni za ples i glavom i nogama.
* Mali čovjek, a posebno pjesnik - kako marljivo riječima okrivljuje život! Čujte ga, ali ne prečujte mi užitak koji je u svakom tom okrivljavanju! Takve koji okrivljuju život: njih prevlada život za tren oka. "Ti me ljubiš?" - kaže besramna žena: "počekaj još malo, još za tebe nemam vremena."
 
 
1

uređivanje

Navigacijski izbornik