Prijeđi na sadržaj

Wikicitat:O projektu Wikicitat

Izvor: Wikicitat

Wikicitat je slobodna zbirka citata koju zajedničkim snagama sastavljaju njezini čitatelji. Stranice su WikiWiki, što znači da ih svatko, uključujući i tebe, može uređivati u bilo kojem trenutku pritiskom na poveznicu uredi na svakoj stranici Wikicitata. Projekt je započet 27. lipnja 2003., a hrvatsko je izdanje započeto 1. travnja 2005. godine.[1] Trenutačno broji tek 2.158 članaka i u fazi je razvoja, pa su novi doprinosi suradnika koji govore i pišu hrvatski jezik više nego dobro došli.

Cjelokupan sadržaj Wikicitata koji se može uređivati dostupan je pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 nelokliziranom licencijom. Zbog usklađenosti ste isto tako primorani objaviti tekst pod GNU-ovom licencijom za slobodnu dokumentaciju (određena inačica nije potrebna, bez posebnih dijelova te tekstova s prednje ili zadnje strane). Korisnici objavljenih materijala mogu odabrati licenciju pod kojom će ih rabiti. Važno je napomenuti da licencije dopuštaju komercijalnu uporabu vaših doprinosa, sve dok je njihova uporaba u skladu s uvjetima licencije. Neki citirani sadržaji mogu biti zaštićeni posebnim autorskim pravima ili se nalaziti u javnom vlasništvu, ovisno o tome gdje su pronađeni.

Što je Wikicitat[uredi]

Wikicitat teži tome da postane točna i opsežna zbirka znamenitih citata.

  • Točna: Wikicitat teži točnosti. Gdje god je to moguće, želimo navesti izvore: najprije one u kojima se citat prvi puta pojavljuje, potom zbirke citata.
  • Opsežna: Wikicitat želi obuhvatiti citate mnogo različitih ljudi, citate iz književnih djela, filmova, sa spomenika...
  • Znamenitih: Ograničavamo se samo na znamenite citate. To se može dogoditi u dva slučaja: ako se citat sam po sebi proslavio ili ako ga je izrekla znamenita osoba (ili je dio poznatog djela).
  • Citata: Wikicitat je zbirka citata. Iako bi potpuni članak trebao imati i kratak uvod u temu ili izvor, prvi nam je cilj prikupiti što veći broj citata.

Izvori[uredi]