Josip Broz Tito

Izvor: Wikicitat
''Skoči'' na: orijentacija, traži
Josip Broz Tito

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. svibnja, 1892. - Ljubljana, 4. svibnja, 1980.), jugoslavenski političar i državnik, komunistički diktator.


Naveden izvor[uredi]

 • Ljude treba pustiti pa neka ako hoće budu nacionalno neopredijeljeni građani Jugoslavije. Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat. (u razgovoru s Hamdijom Pozdercem o ustavnim promjenama 1971.)
Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo.
 •  »Nesvrstana politika, koju slijedi i Jugoslavija, dala je, što je dobro poznato, ogromne rezultate u borbi za mir i društveni progres. Nesvrstane zemlje su danas glavni pobornici ravnopravnih odnosa u svijetu, odnosa bez ikakve diskriminacije i miješanja u unutrašnje poslove drugih. Istovremeno, one pokazuju najrazvijeniju sposobnost za demokratsku suradnju u svim oblastima ljudske i društvene djelatnosti, i to kako u međusobnim odnosima tako i u odnosima sa svim drugim zemljama. Nesvrstane zemlje su na čelu borbe za stvaranje pravednijega ekonomskog poretka u svijetu, u kome bi već jednom narod svake zemlje trebalo da koristi svoja prirodna bogatstva prvenstveno za sebe i vlastiti razvoj.«[1]
 • „Nikad više nećemo dozvoliti da se pojedinci koriste plodovima džinovske borbe naroda. Mi ćemo našu kući provjetriti tako, da zauvijek nestane onog smrada, koji ne smije kužiti našu zajedničku kuću – slobodnu, federativnu Jugoslaviju“ -

(J. B. Tito, „Vjesnik“, 25. 5. 1945., br. 30, str. 4) [2]

 • Tito je rekao da „(...)u Varaždin nije došao službeno, niti da govori o politici, već da obiđe jedinice Jugoslovenske armije koje u okolici obavljaju važne zadaće na konačnom obračunu s hrvatskim smradom“. Nadalje, svim protivnicima svojeg režima najavio je „da će u novoj komunističkoj državi svjetlost dana gledati samo toliko dugo, koliko traje put do najbliže jame“. - 20. svibnja 1945. u Varaždinu, na Kapucinskom trgu [3]


 • "prije Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu". (Titovova poruka 1971.)[4]
 • "Ne možemo dozvoliti da se demokratijom koristi svako... Sa demokratijom smo išli u preveliku širinu..."[5] (Intervju Vjesniku, Zagreb, 1972.)
 • "Kod nas za demokratiju još nije zrelo – još je potrebna diktatura"[6] (u razgovorima sa Milovanom Đilasom, uoči Plenuma CK SKJ 1953.)

Nenaveden izvor[uredi]

 • Dođe maca na vratanca.
 • Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat.
 • Uživam kad po lijepom sunčanom danu mogu prošetati kroz polja, kroz šume, pokraj rijeka, kad mogu neposredno sagledati intiman život prirode oko sebe. Prirodu treba voljeti, a divljač je njen sastavni dio; ona oživljava naše šume i polja i zato je treba čuvati. Ja vrlo često ne pucam i smatram da u lovu ne treba ići i težiti samo za rekordima, jer puno lovačko zadovoljstvo nije u tome, nego baš u samom boravku u prirodi, u promatranju, razmišljanju, odmoru.
 • Mi moramo u Jugoslaviji, naprimjer pokazati da ne može biti manjine i većine. Socijalizam manjinu i većinu odbacuje. On traži ravnopravnost između manjine i većine, a onda nema ni većine ni manjine, nego ima samo jedan narod, proizvođač, radni čovjek, socijalistički čovjek.
 • Radnička klasa je stub naše socijalističke države, radnička klasa svih nacionalnosti i u svim republikama ima ista gledišta i iste interese, i ona predstavlja cement koji učvršćuje i snaži našu socijalističku zajednicu.
 • Nemojmo se držati zakona kao pijan plota.
 • Čuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga.
 • Oblast je pri nas ljudska.
 • Bratstvo i jedinstvo može postojati samo među onima koji su zbilja ravnopravni

Drugi o njemu[uredi]

 • Lako je poslije Tita bilo glumiti Tita. Možeš se danas s njegovim likom i djelom šprdati do mile volje. Možeš nazvati i zagorske kiseliše njegovim imenom. Ali u vrijeme kada se za sve pitala partija, komesari i udbaši, Tita su mogli glumiti samo odabrani. A, meni su udbaši zabranili da glumim Tita. ~ Zlatko Vitez

Izvori[uredi]

 1. Skupina autora, ur. Emil Piršl, Nesvrstani, Zagreb : »Spektar«, „Znanje”, Matica hrvatska, „Globus“, Opatija : »Otokar Keršovani«, Ljubljana : Dopisna delavska univerza, Beograd : „Uniona publik“, Mostar : IKP „Prva književna komuna”, 1977., str. 2.
 2. http://www.hkv.hr/prilozi-graana/4304-svaki-esti-hrvat-nije-iv-doekao-boi-1945.html
 3. http://www.hkv.hr/prilozi-graana/4304-svaki-esti-hrvat-nije-iv-doekao-boi-1945.html
 4. http://www.nacional.hr/clanak/107575/krug-za-trg-tito-je-najveci-ubojica-nenaoruzanih-hrvata-i-slovenaca
 5. http://www.e-novine.com/mobile/kultura/kultura-tema/91485-Kako-urediti-multietniku-dravu.html
 6. (J. Pirjevec, Tito in tovariši)
 7. narod.hr : Zločini počinjeni vrlo organizirano i temeljito

Vanjske poveznice[uredi]

Wikipedia-logo-v2.svg
Wikipedija ima članak na temu: Josip Broz Tito
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Josip Broz Tito
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Josip Broz Tito
Wikisource-logo.svg Wikizvor ima izvorna djela autora: Josip Broz Tito