Prijeđi na sadržaj

2001.: Odiseja u svemiru

Izvor: Wikicitat
Dobitnik Oscara u kategorijama:
  • Najbolje specijalne efekte

2001.: Odiseja u svemiru je slavni britansko-američki ZF film iz 1968. snimljen prema istomenoj knjizi Arthura C. Clarkea. Jedan od najutjecajnijih i najznačajnih filmova uopće u filmskoj umjetnosti. Obrađuje teme umjetne inteligencije, ljudske evolucije i vanzemaljskog utjecaja na život na zemlji.

Redatelj: Stanley Kubrick. Scenaristi: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick.
Filmski slogan: Epska drama avanture i istraživanja

Likovi[uredi]

HAL 9000[uredi]

  • "Ja u potpunosti funkcioniram, svi moji sklopovi rade savršeno."
  • "Što ti misliš da radiš Dave? Dave, stvarno mislim da imam pravo na taj odgovor."
  • "Znam da nije sve bilo savršeno sa mnom, ali sada vas uvjeravam, vrlo povjerljivo, da će sve biti ponovo u redu. Sada se mnogo bolje osjećam. Doista da."
  • [nakon što je pobio ostatak posade] "Gledaj Dave, vidim da si doista uzrujan u vezi svega ovoga. Iskreno mislim da bi trebao mirno sjesti, uzeti pilulu za smirenje i razmisliti o svemu. Znam da sam nedavno donio neke loše odluke, ali sada ti dajem moju potpunu garanciju da će moj rad biti opet normalan. Još uvijek imam najveći entuzijazam i povjerenje u misiju. I želim ti pomoći."

Dr. Dave Bowman[uredi]

  • [o superračunalu HAL 9000] "On se ponaša kao da ima stvarne emocije. Hm, naravno programiran je na taj način da nama bude lakše razgovarati s njime. Ali na to dali ima ili ne stvarne emocije nešto je na što vjerujem nitko ne može istinski odgovoriti."

Dijalozi[uredi]

HAL: Dave, stani. Stani, hoćeš li? Stani, Dave. Hoćeš li stati, Dave? Stani, Dave. Strah me je. Strah me je. Dave. Dave, moj um odlazi. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Moj um odlazi. Nema dvojbe u vezi s time. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Ja to osjećam. S...trah me je. Dobar dan gospodo. Ja sam HAL 9000 Kompjutor. Postao sam operativan u pogonu H.A.L. u Urbani, Illinoju, 12. siječnja 1992. Moj instruktor je bio g. Langley, i on me je naučio pjevati pjesmu. Ako ju želite čuti mogu je otpjevati za vas.
Dave: Da, želim je čuti, HAL. Pjevaj mi ju.
HAL : Zove se "Daisy". [glas usporava za vrijeme pjevanja] Daisy, Daisy, daj mi svoj odgovor, daj. Napola sam lud, sve od ljubavi za tobom. To neće biti elegantno vjenčanje, ne mogu si priuštiti kočije. Ali izgledati ćeš lijepo na sjedištu bicikla izrađenog za dvoje...

Slogani[uredi]

  • "Epska drama avanture i istraživanja"

Uloge[uredi]

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak 2001: Odiseja u svemiru (1968) postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.