Prijeđi na sadržaj

Andrej Saharov

Izvor: Wikicitat
Andrej Saharov (1989)

Andrej Dmitrijevič Saharov (1921. – 1989.), poznati sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivist za ljudska prava. Saharov je zagovarao građanske slobode i reforme u SSSR-u. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1975. godine.

Naveden izvor[uredi]

  • "Predviđam univerzalni informacijski sustav (UIS), koji će svakome, u svakome trenutku dati na uvid sadržaj bilo koje knjige ikada izdane ili bilo kojeg časopisa ili bilo koje činjenice. UIS će se sastojato od osobnih minijaturnih računalnih terminala, centralne kontrolne točke za priljev informacija, i komunikacijskih kanala koji će uključivati tisuće veza sa satelitima, kablovima i laserskim linijama. Čak i djelomična realizacija UIS-a duboko će utjecati na svaku osobu, njezino slobodno vrijeme, njezin intelektualni i umjetnički razvoj. ... Ali prava povijesna uloga UIS-a biti će rušenje granica u razmjeni informacija među ljudima i državama."
    • Saturday Review/World, 24. kolovoza 1974.

Citirana djela[uredi]

  • Saharov, Andrej Dmitrijevič. Mir, napredak, ljudska prava : govor uz dodjelu Nobelove nagrade, 11. studenog 1975. // Les Prix Nobel en 1975, ur. Wilhelm Odelberg. Stockholm : [Nobel Foundation], 1976. Jezik: ruski. Dostupno na engleskom.

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Andrej Saharov postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.