Prijeđi na sadržaj

Antifašizam

Izvor: Wikicitat

Antifašizam, povijesni pokret protiv nacizma i fašizma.

Navedeni izvori[uredi]

  • "Antifašizam civilizacijska je stečevina - ustanovio je netko; no civilizacijska stečevina protivljenje je svakome totalitarizmu. Na komunističke tradicije ni jedna se demokratska država ne poziva - na komunističkoj (i, k tome, jugoslavenskoj) tradiciji ni demokratska se hrvatska država ne može zasnovati." Jozo Ivičević, "Iz novije hrvatske povijesti", (2007.)
  • "Nemojmo se zavarati da su etikete „fašisti“ i „ustaše“ samo odlika današnjih neojugoslavenskih, neokomunističkih, europeističkih i lijevih krugova u Hrvatskoj. Iste kriminalizirajuće etikete već su dugo u uporabi u službenim, medijskim i akademskim krugovima u Europskoj uniji i u SAD-u. Riječ „fašizam“ nema više svoje prvobitno značenje; ona je postala danas simbol za apsolutno zlo, te je stoga ona idealno sredstvo za ušutkivanje kritičkih intelektualaca" - Tomislav Sunić[1]
  • "Kada sam problematizirao pojam antifašizma – što je bio moj ‘magnum krimen’, kada su me napadali zbog izjave da je antifašizam floskula, jasno sam rekao da nije riječ o antifašizmu kao takvom, nego o jugoslavenskom, komunističkom antifašizmu koji je u suprotnosti sa svim vrednotama na kojima počiva moderna Hrvatska država." ~ Zlatko Hasanbegović

Izvori[uredi]

  1. Dr. sc. Tomislav Sunić: Profesionalni antifašisti s izmišljenim ‘ratovima’ nisu samo problem Hrvatske, već SAD-a i Europe, narod.hr, 25. lipnja 2018.
  2. Kamenjar Hasanbegović u Bujici: ‘Jedan je temelj: 30. svibnja 1990. i 5. kolovoza 1995.', kamenjar.com, 7. rujna 2016. (pristupljeno 6. listopada 2017.)