Prijeđi na sadržaj

Bosna i Hercegovina

Izvor: Wikicitat
(Preusmjereno s BiH)
Zastava BiH

Bosna i Hercegovina (BiH) je država u Europi, na zapadu Balkana. Graniči s Hrvatskom, Srbijom, i Crnom Gorom. Glavni grad je Sarajevo.

[uredi]
  • "Dejtonom je priznata okupacija polovine BiH i genocidna tvorevina. Dejtonski sporazum je potpisan pod pritiskom, a ono što je učinjeno pod pritiskom je nelagalno."
    • Alija Demirović, Jutarnje novine, 9. listopada 2005.

Nenaveden izvor

[uredi]
  • "Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu onda ne smijemo previše podcrtavati nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini. Trebamo pokušati da budemo ako je moguće Bosanci ubuduće što više, ne zaboravljajući naravno nikada ono što smo, ne zaboravljajući svoje tradicije. Nitko ne treba da zaboravlja svoje tradicije i nigdje nije uvjet da budete dobar Bosanac, da zaboravite svoje tradicije. Upravo obrnuto stoji stvar. Svako treba da njeguje svoje tradicije ali i da njeguje jedan ideal bosanske države"
  • "Dakle, Hrvate jedino zanima jednak odnos prema svima. Mi ne tražimo za sebe ništa posebno. Bosna i Hercegovina je moguća samo kao unija republika. Ako to druge dvije strane ne budu htjele, neće biti BiH. Na taj način se hrvatski geopolitički, geostrateški i opći interes hrvatskog naroda u BiH neće ostvariti u onom opsegu i onim ciljem kojim mi pretpostavljamo da je BiH kao unija republika apsolutno jedna geopolitička i geostrateška koncepcija temeljnih interesa hrvatskog naroda u BiH." ~Mate Boban

Vidi još

[uredi]