Mate Boban

Izvor: Wikicitat

Mate Boban (Sovići, 12. veljače 1940. - Sovići, 7. srpnja 1997.), hrvatski političar iz Bosne i Hercegovine. Bio je utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Hrvatske Republike Herceg-Bosne, vrhovni zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane te jedan od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Nenaveden izvor[uredi]

 • "Čim smo formirali HVO poslali smo pismo Predsjedništvu i Vladi BiH u kojem smo ih izvijestili o tome i kazali da smo počeli s obranom nezavisne BiH i da ćemo u tomu ići do kraja. Predložili smo također utemeljenje zajedničkog zapovjedništva. Međutim, nikad na to pismo nismo dobili odgovor."


 • "Samo su Hrvati shvatili da je priznata buduća BiH. Muslimani i Srbi tako ne prihvaćaju. Ja sam u Londonu predložio da stavim potpis na otvoreni dokument i ostavim ga drugim stranama na izjašnjavanje. To je predstavnike Europske zajednice iznenadilo. Mediji su poslije Londona prenijeli u svijet razmišljanje da u BiH postoji i jedna razumna strana hrvatska."


 • "Ja sam samo vojnik hrvatskog naroda. Samo izvršavam zadaću koja mi je povjerena. Ako mi se sutra kaže da nešto drugo radim, i ako je to u interesu hrvatskog naroda to ću prihvatiti sa zadovoljstvom."


 • "Znam i za vaše viteško držanje, hrvatski sinovi. Svim nevoljama usprkos dostojni ste sinovi svojih predaka. Braneći naše hrvatske prostore uz najveće žrtve, davanjem svojih života, pokazali ste hrabrost i ustrajnost. Ponosan sam da u postrojbama HVO-a i kroz njega izrastaju takvi muževi. Ono i jest samo za takve. Teško vam je čuti drugačiju zapovijed osim one: Za mnom! No i sada, kao i tijekom ovog domovinskog rata, ja izdajem samo tu zapovijed. Nisam bio iza vas, niti ću biti."


 • "Pravo na obranu, opstojnost i život Hrvati neće tražiti ni od koga. Oni će biti ostvareni vlastitim snagama i za svoje pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu."


 • "Svi naši napori, budite uvjereni, idu upravo k tomu da smrt prestane biti mjerilo vrijednosti stvaranja sretnije i mirnije budućnosti Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod, svi njegovi dužnosnici i ja osobno potvrđujemo našu spremnost raditi zajedno s Vama na trajnom, konačnom i potpunom razrješavanju patnje svih u Bosni i Hercegovini. Cijelom je svijetu poznato da su se Hrvati prvi počeli zalagati za mirno rješenje situacije i ostali su pri tome."


 • "Nije upitno to da je Mostar glavni grad bosanskohercegovačkih Hrvata, jer kako Muslimani imaju četiri takva grada, a Srbi dva, Hrvati imaju samo Mostar i on će biti hrvatski."


 • "Ne postoji ni jedan dah života koji je došao do Muslimana bez pomoći Hrvata, vojne opreme, hrane, lijekova, a oni su to zlouporabili u lažnoj nadi koju im je davao Zapad. Ponuđena Bosna i Hercegovina jest pokušaj skidanja obveze i te davane nade, a Hrvati nikada nisu ni teorijski pretpostavljali da bi netko učinio nešto za nas, dapače, znali smo da će svijet dirnuti u naše pravo. Ipak i pored svega, Hrvati su spremni graditi suodnose na načelima samobitnosti i interesa svakog naroda, i u stanju su oprostiti sve što su Muslimani učinili."


 • "Dakle, Hrvate jedino zanima jednak odnos prema svima. Mi ne tražimo za sebe ništa posebno. Bosna i Hercegovina je moguća samo kao unija republika. Ako to druge dvije strane ne budu htjele, neće biti BiH. N taj način se hrvatski geopolitički, geostrateški i opći interes hrvatskog naroda u BiH neće ostvariti u onom opsegu i onim ciljem kojim mi pretpostavljamo da je BiH kao unija republika apsolutno jedna geopolitička i geostrateška koncepcija temeljnih interesa hrvatskog naroda u BiH."


 • "Nažalost, svjetski mediji u određivanju svjetske politike u ovom trenutku ne hvataju vijesti istine, nego lansiraju vijesti kakve su njima potrebne. Osobno sam uvjeren da će ovaj užasan pritisak na HR Herceg Bosnu i Hrvate uopće prestati. Mislim da je to posljednji pokušaj izvlačenja iz obveza UN i EZ, kroz nekog Pedra, koji se zove Hrvati. No, hrvatski je narod u protekle tri godine izdržao puno veće i teže stvari. Mi ćemo izdržati. Istina će sigurno doći u svijet. Trebamo samo biti strpljivi, nije nam lako, ali Hrvati će pobijediti. Pobijedit će iz prostog razloga što su spremni i dio svog prava kao koncesiju ustupiti za mir i da bi i drugi bili zadovoljni svojim pravom. Pobijedit će i zato što su u ovom domovinskom obrambenom ratu najveći sebe dali za drugoga. Pobijedit će zato što imaju točno određen svoj politički cilj, a pobijedit će i zato što je cijeli hrvatski narod u BiH, Hrvatsko vijeće obrane."


 • "Pozivam sve pripadnike postrojbi HVO-a da slijede primjer hrabrosti i čestitosti naših mučenika i vrlih muževa, a svetu Obitelj molimo zajedno da ih zaštiti i sačuva. Najmlađima želim poručiti da će rasti u slobodi, na svome, nikada neće biti služinčad tuđinu. To je naš dug i naša ostvarena obveza. Ovom prigodom želim zahvaliti i svima onima koji su svojim radom i djelovanjem na bilo koji način sudjelovali i dali svoj doprinos uspostavi, ustrojstvu i očuvanju lijepe naše Herceg - Bosne, koja je povijesno pravedno ostvarenje hrvatskoga puka i svih dobrohotnih ljudi."


 • "…Politička motrišta Hrvata Bosne i Hercegovine bila su i ostala jasna i nedvojbena. Bosna i Hercegovina treba i može biti, kao neovisna i međunarodno priznata te kao subjekt međunarodnog prava, uređena samo kao zajednica tri konstitutivna naroda, s jednakim pravima na Bosnu i Hercegovinu i pravom na sebe u njoj. Unutarnji ustroj može biti definiran jedino kroz potpuno i pravedno zadovoljenje političke volje sva tri naroda. Vanjske granice Bosne i Hercegovine smatramo neupitnim i nepovredivim, dočim unutarnje crte razgraničenja mogu i moraju biti predmet političkih pregovora…"

Izvori[uredi]