Blaž Kraljević

Izvor: Wikicitat
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Blaž Kraljević (1947. – 1992.), zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga u Hercegovini početkom rata u BiH.

Citati[uredi]

 • "HOS odgovara glavnom stanu u Zagrebu, gospodinu Paragi. Međutim, HOS Hercegovine u većini slučajeva donosi odluke sukladne našim mogućnostima, interesu našeg naroda i obrani naše domovine."
 • "Hrvate su na prevaru razoružali 1945., i to se nikad više ne smije dozvoliti."
 • "1. Poručujemo svim građanima BH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića.[nedostaje izvor]
 • 2. Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani.[nedostaje izvor]
 • 3. Nema podijele BH. Možemo i hoćemo sačuvati BH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica Hrvatskog i Muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati odnosno odvoditi Hrvate i Muslimane BH u propast.[nedostaje izvor]
 • 4. Bosnu i Hercegovinu štiti i štitit će HOS i TO BH. Bosna i Hercegovina je razrušena, narod je raseljen, ali pobjeda je naša. Pozivamo HVO da se stavi pod našu komandu, tj. pod komandu HOS-a, te da u suradniji s TO BH oslobodimo BH na sreću svnaroda. Izbacimo ljude mračne prošlosti i sumnjive sadašnjosti iz sastava obrambenih postrojbi BH. Pošaljimo ih njihovim kućama i držimo na oku, radi se o našoj sudbini. Imamo priliku, ali samo jednu."
 • "Da li smo fašisti ili nismo morate procjeniti sami. Nisam osobito proučavao povijest ustaškog pokreta, no po onome što znam Pavelić je, u trenutku kada se pojavio, bio jedini i, dakle, najbolji borac za Hrvatsku i njene interese. Međutim, to u ovom trenutku nije važno."
  • U razgovoru sa novinarima listova "Novi Danas" i "de Volkskrant", 9. kolovoza 1992.[nedostaje izvor]
 • "Tu sam da štitim ove ljude i to ću i činiti ili poginuti. Nismo katolička vojska jer u redovima HOS-a imate 30 ili 40 posto Muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine. Osobno bih želio vidjeti Hrvatsku do Drine, ali o tome će odlučiti ovi ljudi ovdje, stanovništvo BiH, kada rat završi. Što se HSP-a i HOS-a tiče, svi koji nisu ekstremisti i nisu okrvavili ruke mogu ostati živjeti ovdje i mi ćemo ih štititi. Štitit ćemo i Srbe i Muslimane i Hrvate od svakog vanjskog neprijatelja, jer smo uz narod. Što se tiče tih vanjskih mišljenja o nama, pa i njihovim interesima, interesi Njemačke ili Velike Britanije za nas ovdje su podpuno nevažni, jer ja brinem samo za ovdašnje ljude."
  • U razgovoru sa novinarima listova "Novi Danas" i "de Volkskrant", 9. kolovoza 1992.[nedostaje izvor]

Citati o osobi[uredi]

 • "Ubojstvo Blaža Kraljevića je zaista izvršeno očigledno po zapovjedi s višeg mjesta kako bi se uklonila spona koja je povezivala bošnjački i hrvatski narod u BIH u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. HOS u BiH iz 1992. godine je bila istinska bošnjačko–hrvatska vojna formacija i prepreka hrvatsko–bošnjačkom ratu."

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Blaž Kraljević postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.