Prijeđi na sadržaj

Bruno Bušić

Izvor: Wikicitat
Grob Bruna Bušića na Mirogoju

Ante Bruno Bušić (1939. - 1978.) - hrvatski domoljub, disident, književnik, povijesni istraživač i politički vođa hrvatske emigracije.

Naveden izvor[uredi]

  • "Za hrvatskoga ratnika i oporbenjaka, onda kao i sada, nije bilo razumijevanja i milosti ni na jednoj strani svijeta, ni u jednoj državi." (u knjizi "Ivan Bušić-Roša, hajdučki harambaša")

Nenaveden izvor[uredi]

  • "Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako."
  • "No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima."
  • "Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata."
  • "Naravno da sistem stare Jugoslavije nije bio dobar, ali isto tako ni današnji sistem ne valja iako je nešto bolji. Međutim, svaki dan raste broj nezaposlenih. Stara Jugoslavija je zato dopuštala veću slobodu mišljenja, dok je sada novi sistem skučio slobodno izricanje misli i ugušuje svaku klicu narodnosti."

Ovaj citat pripisan Brunoi Bušiću napisao je [Anđelko Matić] i objavio kao pjesmu u prozi "Tako je govorio Bruno Bušić" u svojoj knjizi Kamena knjiga na 77. stranici.

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Bruno Bušić postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.