Charles de Foucauld

Izvor: Wikicitat
Foucauld (1907)

Charles Eugène de Foucauld de Pontbriand (1858. – 1916.), francuski katolički svećenik i pustinjak, blaženik Katoličke Crkve.

Nenavedeni izvor[uredi]

  • Imamo samo jedno srce: srce kojim ljubimo Boga ono je isto srce kojim ljubimo ljude. Ako se naše srce zagrije, zapali, omekša u praksi ljubavi prema bližnjemu, samim time postaje toplije i nježnije u ljubavi prema Bogu. Naše srce ne može gorjeti za Boga i biti ledeno za Boga. Ono je ili led ili vatra, ili je vruće ili je hladno. Ako gori za Boga, gorjet će i za ljude: ako gori za ljude, gorjet će i za Boga. Dakle, što više naše srce gori iz ljubavi prema ljudima, to sposobnije postaje ljubiti Boga.
  • Ljubav se ne sastoji u tomu da osjećamo da ljubimo, nego u tomu da želimo ljubiti: kada želimo ljubiti, tada ljubimo; kada želimo ljubiti iznad svegam ljubimo iznad svega... Ako se dogodi da podlegnemo nekoj napasti, to je zato što je ljubav preslaba, ali nije da je nema. Moramo plakati poput svetoga Petra, pokajati se kao sveti Petar, poniziti se poput njega, ali i poput njega triput reći: Ljubim te, ljubim te, znaš da te unatoč svim slabostima i grijesima ljubim...

Izvori[uredi]

  • de Foucauld, Charles: Misli iz pustinje, Verbum: Split, 2022.