Deus caritas est

Izvor: Wikicitat

Deus caritas est (lat. "Bog je ljubav") je enciklika pape Benedikta XVI. iz 2006. u kojoj on govori o odnosu između svjetovnog i kršćanskog shvaćanja ljubavi.

Prvi dio – Jedinstvo ljubavi u stvaranju i u povijesti spasenja[uredi]

 • "Slici monoteističkog Boga odgovara monogamni brak. Brak utemeljen na isključivoj i konačnoj ljubavi postaje slika odnosa Boga i njegova naroda i obratno: način na koji Bog ljubi postaje mjera ljudske ljubavi. Ta uska povezanost između erosa i braka u Bibliji gotovo da nema paralele u literaturi izvan Biblije."
  • Novost Biblijske vjere, 8.
 • "Prispodoba o milosrdnom Samarijancu (usp. Lk 10,25-37) pruža dva osobito važna objašnjenja. Dok se pojam »bližnji« dotad odnosio u biti na sunarodnjake i strance koji su se trajno nastanili u Izraelu, drugim riječima na zajednice koje su čvrsto vezane s nekom zemljom i narodom, sada se to ograničavanje dokida. Tko god treba moju pomoć i ja mu mogu pomoći, moj je bližnji. Pojam bližnjega sada je poopćen, ali ipak ostaje konkretan. Unatoč tomu što se proteže na sve ljude, ne svodi se na izraz neke općenite i apstraktne ljubavi, koja sama po sebi uključuje slabu zauzetost, već traži od mene praktično zauzimanje ovdje i sada."
  • Isus Krist – utjelovljena Božja ljubav, 15.

Drugi dio – Caritas – Ljubav Crkve kao "zajednice ljubavi"[uredi]

 • "Ljubav prema bližnjemu, ukorijenjena u ljubavi prema Bogu, na prvome je mjestu i nadasve zadaća svakoga pojedinog vjernika, ali je također zadaća cijele crkvene zajednice, i to na svim njezinim razinama: od mjesnih zajednica do partikularne Crkve i sve do opće Crkve u cjelini. Crkva i kao zajednica mora činiti ljubav. To ima za posljedicu da ljubav treba također biti organizirana kako bi predstavljala uređen oblik služenja."
  • Karitativni rad kao zadaća Crkve, 20.
 • "Pravednost je ujedno i svrha i važno mjerilo svake politike. Politika je više od pukog mehanizma za određivanje pravilâ javnog života: njezino podrijetlo i njezin cilj nalaze se upravo u pravednosti, koja je po svojoj naravi duboko etička stvarnost."
  • Pravednost i ljubav, 28. a)

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Deus caritas est postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.
Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
U Wikizvoru postoji izvorni tekst na temu: Deus caritas est.