Harold Barclay

Izvor: Wikicitat

Harold B. Barclay (3. siječnja 1924.), američki akademik, antropolog i anarhist.

Citati iz književnih djela[uredi]

Narod bez vlade (2006.)

  • Veći dio vlasti počinje kao sirova snaga razbojnika, da bi se razvila u „zakonitu“ vlast tihog pristanka.
  • U modernom je društvu mnogo onih koji su racionalno zaslužili pravo na vlast, ali ima mnogo i onih čije je prisvajanje vlasti iracionalno, a to su naši političari, suci i policajci.
  • U državi, ili vladi, uvijek postoji hijerarhijska i statusna razlika između onih koji vladaju i onih kojima se vlada. Premda se radi o demokraciji, u kojoj se pretpostavlja da oni koji vladaju danas neće vladati i sutra, ipak postoje statusne razlike. U demokratskom sustavu samo će neznatna manjina, koja uvijek dolazi iz elitne skupine, uvijek imati priliku vladati.
  • Sloboda se mjeri mogućnostima izbora dostupnih pojedincu.
  • Oni nad kojima se vlada zadojeni su idejom da vlada zna najbolje; ona je najdjelotvornije sredstvo za zadovoljavanje potreba zajednice, dok obični ljudi nisu ni kvalificirani ni sposobni za to. Jednom kad je moć koncentrirana u rukama nekolicine, teže je se riješiti. Ona ima vučju glad i navadu da se stalno povećava i širi kao tumor.
  • Red se u anarhičnoj političkoj organizaciji temelji na difuznim sankcijama. Održava se uz samopomoć, samoregulaciju i samosvladavanje, a ta se sredstva kanaliziraju strahom kao i motivacijom da sustav funkcionira i da se igra igra uz najmanje trvenja.
  • Demokracija kao i svaki sustav vladavine, na prvo mjesto stavlja očuvanje države. Kad u demokraciji jedna skupina zaprijeti povlačenjem – otcjepljenjem – uvijek postoji konačni izlaz u „ratnim mjerama“ ne bi li se pokorila i suzbila „pobuna“.
  • Izbor vladara glasom većine je varka koja pomaže pojedincima da povjeruju kako oni nadziru situaciju. Glasač, zapravo, bira iz prije odabrane skupine i nikad nema izbor između suprotstavljenih ideologija. Razlika između glavnih stanaka – onih koje imaju priliku pobijediti – u svim zapadnim zemljama danas nije veća od razlike između frakcija unutar komunističke partije u Sovjetskom Savezu ili Kini.


Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Harold Barclay postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.