Prijeđi na sadržaj

Isus

Izvor: Wikicitat
Isus Krist

Isus Krist (grč. Ἰησοῦς Χριστός, lat. Iesus Christus, heb. i aram. ישוע , latinično: Ješua; Betlehem, oko 4. pr. Kr. - Jeruzalem, 30.), također Isus iz Nazareta ili Isus Nazarećanin, utemeljitelj kršćanstva. Prema kršćanstvu, Sin Božji, druga božanska osoba Svetoga Trojstva (uz Boga Otca i Duha Svetog). Zajedno s Blaženom Djevicom Marijom i Svetim Josipom čini Svetu Obitelj.

Novi zavjet[uredi]

"Jao i vama, zakonoznanci! Tovarite na ljude terete nepodnosive, a sami ni da ih se jednim prstom dotaknete." (Luka 11:46)

"Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako." (Matej 11:30)

"Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom." (Luka 9:23)

"Što me zovete 'Gospodine, Gospodine!', a ne činite što zapovijedam?" (Luka 6:46)

"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima." (Matej 7:21)

"Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati." (Matej 7:15)

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke! Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim. Jer zaista kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrćica slova iz zakona, sigurno neće nestati a da se sve ne ostvari, stoga, tko god prekrši i jednu od ovih i najmanjih zapovijedi i nauči druge da tako rade, bit će najmanji u kraljevstvu nebeskom."(Matej 5:17-21)

"Žetva je velika, a poslanika malo." (Matej 9:37)

"Sin je čovječji uistinu Gospodar subote." (Mt 12:8)

"Uzaludno je bogoštovlje koje mi iskazujete. I što naučava, to su zapovijedi ljudske. Vi ostavljate zapovijed Božju da držite predaju ljudsku. Vi zgodno ukidate - nastavi on Božiju zapovijed da držite svoju predaju" (Mk 7:7)

"A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." (Matej 16:18-19)

"Ako hoćeš ući u život vrši zapovijedi." (Matej 19:17)

"Nebo i zemlja proči će ali moje riječi neće proći." (Mk 13:31)

"Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih." (Matej 22:14)

"Tko nije samnom protiv mene je." (Luka 11:23)

"Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas." (Matej 7:6)

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15:28)

"Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito..." (Ivan 5:31)

"Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas." (Ivan 18:37 )

"Potom sjedne nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: Dosita, kažem vam, ova sirota udovica je ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi oni su zapravo ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak." (Marko 12:41)

Svetci o Isusu[uredi]

  • Budemo li motrili Isusov život, nećemo naći boljeg i savršenijeg primjera za nasljedovanje. Ovim se putem ide sigurno. ~ Sveta Terezija Avilska
  • Darovavši nam svoga Sina, koji je jedina i konačna Riječ, Bog nam je tom svojom Riječju ujedno rekao sve i nema nam što više reći. ~ Ivan od Križa
  • U Kristu imamo sve ideale, jer je Kralj, jer je Ljubav i jer je Bog. ~ Josemaría Escrivá

Teolozi o Isusu[uredi]

Povezani članci[uredi]

Izvori[uredi]

  1. Brošura Jubilej Milosrđa 8. prosinca 2015. - 20. studenoga 2016., Kršćanska sadašnjost, 2015.


Vanjske poveznice[uredi]

Wikipedija ima članak na temu: Isus Krist