Ivan Hrstić

Izvor: Wikicitat

Ivan Hrstić, hrvatski znanstvenik, novinar i kolumnist.

Naveden izvor[uredi]

  • "Ja ne mislim da je "za dom spremni" bilo primjereno u to doba, niti da je primjereno danas. Ja mislim da je to bilo nešto što je bilo bolje preskočiti i uzeti nešto drugo, no ne mogu isto tako ignorirati da je na neki način kroz ta dva desetljeća dobio i neka dodatna značenja koja nije imao prije, dakle ako je i bio ustaški pozdrav, više nije samo ustaški pozdrav, nego ima i neka druga dodatna značenja."
    • Z1 televizija, emisija Markov trg, 31. ožujka 2015.[1]
  • "Jasno mi je zašto netko ne bi htio da se to izgovara, ali to ne može biti kriminalizirano. Dakle, ako netko to želi izgovarati, jednostavno on mora imati mogućnost u demokratskom svijetu da to izgovara, ako s tim direktno ne poziva na nekakvo nasilje, ne poziva na mržnju. Netko će vjerojatno sporiti, reći da se to na neki način provodi kroz neku drugu ili treću ruku, ali nitko nema pravo donositi takve zaključke, jer jednostavno "za dom spremni" ne donosi sam po sebi nikakvo izravno negativno značenje."
    • Z1 televizija, emisija Markov trg, 31. ožujka 2015.[1]
  • "To nije dovoljno da bi se kreirao strah od fašizma u današnjem društvu. To je zapravo nametnuto pitanje u ovom trenutku. Ono bi zapravo trebalo biti nepostojeće."
    • Z1 televizija, emisija Markov trg, 31. ožujka 2015.[1]

Izvori[uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Markov trg, Z1 televizija, 31. ožujka 2015., videozapis: MARKOV TRG - Hrstić: "Za Dom spremni" više nije ustaški pozdrav, od 44:10. Ivan Hrstić odgovara na pitanje voditelja Marka Juriča o korištenju "za dom spremni" u Domovinskom ratu.