Jure Bilić

Izvor: Wikicitat
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jure Bilić (12. rujna 1922.27. siječnja 2006.), hrvatski i jugoslavenski političar u doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Naveden izvor[uredi]

  • „Pod firmom jedinstvene politike Saveza komunista Jugoslavije mogla bi se na birokratski način nametnuti i uniformirati politika SKJ koja je prihvaćena i na Desetom kongresu. To je opasno, to bi značilo stagnaciju revolucije jer bi omogućilo pojedincima da »jedinstvenu politiku« SKJ tumače na svoj način, da nameću svojoj sredini tu tzv. monolitnu, jedinstvenu politiku. To je jedna opasnost. S druge strane, zbog samostalnosti, autonomnosti, a i specifičnosti pojedinih sredina u Savezu komunista (ne želimo da SK bude klasična partija, ne želimo ni jednopartijski sistem, niti klasičan partijski sistem, nego da Partija sve angažira i predvodi društvene snage) mogući su i specifični pristupi u različitim sredinama. Ali, pod tom »specifičnošću« i »autonomnošću« ne bi trebalo da se izigra jedinstvena politika i stav u SK o pojedinim pitanjima.” ~ Prostor za stvaralaštvo, a ne za svađu (30. lipnja 1976.)[1]

Izvori[uredi]

  1. Jure Bilić, Socijalističko samoupravljanje: zajednica drugova po radu, Radničke novine, Zagreb, 1977., str. 178. (izvorno: Intervju »Vjesniku«, 30. lipnja 1976. u povodu dvogodišnjice održavanja Desetog kongresa SKJ; Prostor za stvaralaštvo, a ne za svađu)