Kolinda Grabar-Kitarović

Izvor: Wikicitat
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kolinda Grabar-Kitarović 2006.

Kolinda Grabar-Kitarović (Rijeka, 29. travnja 1968.) predsjednica je Republike Hrvatske, hrvatska političarka i diplomatkinja, bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Od 15. veljače 2016. služi mandat predsjednice Hrvatske.

Naveden izvor[uredi VE]

 • " Ja sam za život, ali isto tako poštujem pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja, zato što ona nigdje nikada i nikome nije donijela dobro. Ali sam za pozitivne mjere poput edukacije muškaraca i žena, psiholoških i ostalih savjeta koji pomažu ženi da prebrodi tu stresnu situaciju te da odluči hoće li zadržati trudnoću. Zatim, isto tako sam za to da se potpuno ukloni društvena stigma sa žena koje su rodile izvan braka i njihove djece te da se olakšaju posvajanje."[1]
 • "Male zemlje poput Hrvatske ne mogu igrati odlučujuću ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti kroz stabilizaciju vlastitog susjedstva i konstruktivnu ulogu u multinacionalnim strukturama."[2]
 • "Nijedna od međunarodnih funkcija nije mi važna kao moja domovina."[3]
 • "Trnava svjedoči o toj povijesti, o mnogim ljudima koji su dolazili ovamo, školovali se, živjeli i radili, ali i mnogim Slovacima koji su odlazili u Hrvatsku."[4]

Citati o osobi[uredi VE]

 • "Ona je jedina kraljica Balkana, ona je i naša kraljica! Nije samo Hrvatske, nego i BiH. Razumije brojne stvari koji drugi ne razumiju. Ona je žena, majka, u sve vrlo dobro upućena. Kraljicom je zovemo i zato što je sposobna, dabogda imali stotinu takvih!"
  • Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Majki Srebrenice, 13. srpnja 2015.[5]

Izvori[uredi VE]

 1. Večernji list, Tatjana Lisjak: Kolinda 'bacila rukavicu' Josipoviću: Ocijenite napokon rad Vlade!, 14. prosinca 2014. (pristupljeno 10. prosinca 2016.)
 2. Večernji list, Ivica Kristović: Grabar-Kitarović: Svijet se mijenja velikom brzinom. To donosi nove prilike, ali i izazove!, 15. lipnja 2015. (pristupljeno 10. prosinca 2016.)
 3. Večernji list, Jadranka Jureško Kero: Grabar-Kitarović: Nijedna međunarodna funkcija nije mi važna kao domovina., 6. svibnja 2014. (pristupljeno 10. prosinca 2016.)
 4. Večernji list, HINA: Grabar-Kitarović: povezanost između zemalja najviše čine ljudi, 10. prosinca 2015. (pristupljeno 10. prosinca 2016.)
 5. Večernji list, Zoran Krešić: Dabogda bilo više ovakvih kao što je Kolinda!, 13. srpnja 2015. (pristupljeno 10. prosinca 2016.)