Lorenzo Scupoli

Izvor: Wikicitat
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lorenzo Scupoli, Otrant, oko 1530. - Napulj, 1610., talijanski svećenik i redovnik, autor jednog od najvažnijih djela kršćanske i katoličke duhovnosti, "Duhovni boj", prvi put izdanog 1589., koje je do danas doživjelo više od 600 izdanja.

Duhovni boj[uredi]

  • "Mnogi, doista, bez puno razmišljanja, poistovjećuju duhovni život sa strogim životom, trapljenjem tijela, s pokorničkom odjećom, s bičevanjem, s dugim bdijenjima, s postovima i drugim sličnim pokorama i tjelesnim naporima. Drugi, a osobito žene, vjeruju da su prešli dug duhovni put ako izgovore mnoge usmene molitve, ako sudjeluju na raznim misama i dugim molitvama, ako često pohađaju crkve i krijepe se na euharistijskim gozbama. I tako tko u ovoj, tko u kakvoj drugoj sličnoj stvari drži da se sastoji savršenstvo. No nije tako! Budući da su spomenuti čini samo sredstvo u službi duhovnoga, ne može se reći da se u njima nalazi kršćansko savršenstvo i istinski duh. Bez sumnje, ta sredstva su vrlo pogodna da se postigne savršenstvo, nadasve početnicima u duhovnom životu. No, moraš znati da se duhovni život ne sastoji u drugome doli poznavanju Božje dobrote i veličine te naše ništetnosti i sklonosti svakome zlu; u ljubavi prema njemu i mržnji nas samih; u odricanju svake naše volje i potpunom predavanju njegovoj božanskoj volji. Stoga treba znati da je dragovoljno poslušati najkukavnija stvorenja iz ljubavi prema Bogu velikodušnije i plemenitije nego zapovijedati knezovima; da se ponizno spoznanje nas samih mora cijeniti više od svih znanosti; da je pobijediti i umrtviti vlastite nagone, ma kako oni bili maleni, zavrjeđuje više hvale negoli osvojiti brojne gradove (usp. Izr. 16,32), nadvladati moćne vojske s oružjem u ruci, činiti čudesa i uskrsnuti mrtve."
  • "Moramo znati da nam ni svi duhovni darovi, niti sve milosti, niti poznavanje čitavoga svetog Pisma, ni dugo služenje Bogu neće pomoći izvršiti njegovu volju, ako nam sam Bog ne pruži ruku da nam pomogne da ju ostvarimo."