Orgulje

Izvor: Wikicitat

Orgulje su glazbalo, poznato i kao „kraljica glazbala”.

Naveden izvor[uredi]

  • Orgulje su sastavljene od mnoštva registara i svirala te su najveće i najmoćnije, najbogatije i najizražajnije glazbalo. Orgulje su orkestar u malom, a orguljaš je maestro koji istovremeno svira instrument i dirigira čitavom orkestru. Kao što se u orguljama prepoznaju pojedina glazbala, tako se u svirci orgulja može prepoznati svaki čovjek, a kad se oglase sve svirale, u njima se može prepoznati cijela zajednica i cijelo društvo.
    • msgr. Jurij Bizjak, propovijed 6. studenoga 2021. u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kopru[1]
  • Orgulje su instrument Stvoritelja u najboljem smislu riječi. Čak ako i Crkva danas nije više oduševljena glazbom kao nekada, orgulje će opstati! U zvuku orgulja je budućnost svijeta!
    • msgr. Jurij Bizjak, propovijed 6. studenoga 2021. u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kopru[1]

Nenaveden izvor[uredi]

  • Orgulje se oduvijek i s pravom nazivaju kraljicom glazbala jer sažimaju sve glasove stvaranja i odjekuju puninom ljudskih osjećaja, od radosti do žalosti, od zahvaljivanja do jadikovanja. Štoviše, kako svaka kvalitetna glazba, tako i orgulje nadilaze čisto ljudsku razinu i upućuju na božansko. Velika raznolikost boja zvukova orgulja, od najtiših do najglasnijih, stavlja orgulje iznad svih ostalih glazbala. Orgulje mogu izraziti sve dimenzije ljudskog života. Raznolike mogućnosti orgulja podsjećaju nas na neki način podsjećaju na vječnost i Božje veličanstvo.

Izvori[uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Blagoslovljene najveće crkvene orgulje u Sloveniji ika.hkm.hr. Informativna katolička agencija. Objavljeno 7. studenoga 2021.