Prijeđi na sadržaj

Radovan Karadžić

Izvor: Wikicitat
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić (19. lipnja 1945.), srpski političar, bivši predsjednik Republike Srpske, osuđen za ratne zločine.

Naveden izvor[uredi]

 • "Kada se govorilo o koncentracijskim logorima ja sam se nalazio u Londonu. Rekao sam: ne znam kakvi su uvjeti u tim logorima. Mi držimo zatvorenike. Mi ih ne ubijamo. Rat je! I tako je Penny Marshal novinar ITN došla u Omarsku i izabrala nekoliko veoma mršavih momaka koji nikada neće bolje izgledati… Kada sam imao 30 godina i ja sam izgledao kao oni."
  • Independent, kolovoz 1993.
 • "...put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla koju su uzeli Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a Muslimane možda u nestanak. Muslimani se ne mogu obraniti ako ovdje bude rat..."
  • Iz Karadžićevog govora pred bosanskim parlamentom 4. ožujka 1992. godine
 • "Naš ratnik, koga po svijetu zovu imenom bosanski Srbin, uvijek je trpio koliko se moglo trpjeti. Nema pod kapom nebeskom trpjeljivijeg naroda od ovoga, zvanog "bosanski Srbi". Sva svoja duhovna blaga vijekovima je čuvao zaključana u grudima, ne izražavajući ih potpuno ni kad je sam sa sobom. Pravio se nevješt i neuk, a u suštini je bio plemić i vitez. Ukrivao je svoju srpsku suštinu, da bi je sačuvao. Ali, susjeda-ubojicu nije mogao prevariti. U svakom ratu ubojica je razarao njegove grudi u potrazi za njegovom skrivenom, srpskom suštinom. I zatirao je sve srpsko, do ptice na grani, kako bi istrijebio i iskorijenio, onako kako je car Herod radio.
  Naš ratnik razumje sve, i svoju sudbinu i svoga ubojicu, i viku kojom se na njega viče "sa svakoje strane" (Njegoš). I zna da mora ponovo da stvara i selo, i kuću, i obitelj. Mora da traje i trpi koliko se može, i da se odupre kad se više ne može trpjeti. A tada će prihvatiti svoju sudbinu, bez ostatka, i bez gorčine. Nikad ne napuštajući vjeru u Boga.
  Zbog toga se duboko klanjam jedinom narodu, Hristolikom mučeniku, srpskom narodu u Bosni, koji "uredno prima sve udarce" sudbine (Sladoje), i za čije viteštvo treba druga znanost i neki drugi Clauzewitz. Za sada, njega izgleda razumje jedino sami Bog.
  Zato se pitam: da li je ovo bio rat? Rat ima svoje biće, svoje uzroke, ciljeve, početak i kraj, svoga Clauzewitz-a. Ovo nije bio takav, poznati rat. Ovdje je uzrok rata bilo puko postojanje jednog naroda. Da li će, dok god postoji taj narod, njegovo postojanje biti opravdan i razumljiv casus belli?"
  • Jagnje Božije i Zvijer iz bezdana/ Filosofija rata, zbornik sa Drugog bogoslovsko-filozofskog simpozijuma, Cetinje 1996.
 • "Izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe, time spriječiti komunikaciju između ovih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici."
  • Direktiva broj 7., 8. ožujka 1995.

Citati o osobi[uredi]

 • "Pravi, istinski heroj se ne skriva. Ne živi udobno i komforno, dok s druge strane njegov narod pati. Da je Radovanu Karadžiću stalo do svog naroda, on bi istupio naprijed i objasnio svoja djela pred sudom."
 • Pierre-Richard Prosper, Neovisne novine, 2004.

Ostali projekti[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Radovan Karadžić postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.