Ruđer Bošković

Izvor: Wikicitat
Ruđer Bošković

Ruđer Bošković ili punim imenom Ruđer Josip Bošković (18. svibnja 1711. – 13. veljače 1787.), hrvatski matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof; isusovac.


Nenaveden izvor[uredi]

  • "Nigdje u prirodi nema posvemašnjeg mirovanja." [1]

O Boškoviću[uredi]

„Fraza „išao je ispred vremena‟ često se i prečesto rabi. Ali ja ću je ipak upotrijebiti. Ne govorim o Galileju niti o Newtonu. Obojica su stigli baš u pravo vrijeme, ni prerano ni prekasno … Galilei, Kepler, Brahe i Newton bili su prihvaćeni – čak slavljeni uz fanfare! – u vlastitom vremenu zato što su stigli sa zamislima koje je znanstvena zajednica bila spremna prihvatiti. Nisu bili svi te sreće. Ruđer Josip Bošković, Dubrovčanin [...] je tvrdio da je Newtonov zakon gravitacije „gotovo savršeno točan, ali da određena odstupanja od zakona obrnute razmjernosti s kvadratom udaljenosti, premda vrlo malena, ipak postoje‟. Nagađao je da će se taj klasični zakon morati srušiti u atomskim razmjerima gdje se sile privlačenja zamjenjuju privlačnim i odbojnim silama koje se naizmjence smjenjuju ovisno o udaljenosti. Nevjerojatna zamisao za znanstvenika osamnaestog stoljeća. [...] Bošković je imao još jednu zamisao, potpuno luđačku za osamnaesto stoljeće (a možda i za bilo koje drugo vrijeme). Materija je građena od nevidljivih i nedjeljivih atoma, rekao je. Dobro, to nije posve novo, s tim bi se složili i Leukip, Demokrit, Galilei, Newton i drugi. Ali čujte novu stvar: Bošković je tvrdio da te čestice nemaju veličinu, naime da su geometrijske točke… Bez dimenzija. Tvrdi, ni manje ni više, da je materija građena od čestica koje nemaju dimenziju! Mi smo, evo prije dvadesetak godina, pronašli česticu koja odgovara tom opisu. Nazvali smo je kvark.”

  • Leon M. Lederman, p.103 The God Particle: If the Universe is the Answer, what is the Question? (1993) citirano u: Kutleša, Stipe. Tko je zapravo Ruđer Bošković?, Klasje naših ravni. Časopis za književnost, umjetnost i znanost. 16 (2011) , 11-12; 3-26.


Izvori[uredi]

  1. Skupina autora: Velika enciklopedija aforizama, redakcija Vladimir Brodnjak, et al., pripremili za tisak Đuro Plemenčić i Đuro Šnajder, IV izdanje, Prosvjeta — Globus, Zagreb, 1984.,Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Ruđer Bošković postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.