Sibila Petlevski

Izvor: Wikicitat
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sibila Petlevski

Sibila Petlevski (11. svibnja 1964.) hrvatska književnica makedonskoga podrijetla, prozna spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Naveden izvor[uredi]

  • »Kontradiktornost i dionizijska odsutnost zakona, ekstaza u kojoj decentrirani subjekt komunicira sa samim sobom stapajući se s prirodom u njenoj bezobličnosti, taj fenomen koji bi Nietzsche nazvao »estetskim« — suprotstavlja se apolonijskoj zakonomjernosti. Ujević odvaja umjetnost od znanosti da bi ih ponovno pokušao približiti: ukoliko Ujević vidi suvremenu sposobnost analiziranja kao sposobnost komplementarnu »modernom prevladavanju pragmatizma u širu misaonu sintezu« (1965: 143), utoliko on uočava da moderna stvaralačka subjektivnost nadilazi pragmatična iskustva svoga okružja u procesu vlastitoga decentriranja, pri čemu ta moderna subjektivnost ne bi smjela biti dokraja lišena razumskog mišljenja i postupanja.«[1]

Izvori[uredi]

  1. Sibila Petlevski, „Ujevićev »Perivoj« na raskrižju vanjskog i unutrašnjeg pejzaža”, Dubrovnik: časopis za književnost i znanost, Matica hrvatska — Ogranak Dubrovnik, Godište II, 1991., br. 3-4, str. 172. – 187., citirano sa str. 172. i 173.