Prijeđi na sadržaj

Stoicizam

Izvor: Wikicitat
Potret Khrysippa u mramoru, rimska kopija (2. st.) po grčkome uzoru

Stoicizam je pravac, škola ili sljedba (hairesis) antičke filozofije koja djeluje od 4. st. pr. Kr. do 2. st. po. Kr., a dijeli se na staru, srednju i novu stou.

Navedeni izvor[uredi]

  • "Stoici su rekli da je mudrost znanje božanskih i ljudskih stvari, a filozofija vježba (ἄσκησις) u vještini onoga što je prikladno. A prikladno (ἐπιτήδειον) je jedino i najviše vrlina, od kojih su tri navišega roda: prirodna (fizikalna, φυσική), ćudoredna (etička, ἠθική) i misaona (logička, λογική). Zbog toga i filozofija ima tri dijela, od koji je jedan fizikalni, drugi etički, treći logički. Fizikalni je kad istražujemo o kozmu i svem što je u kozmu, etički jest zaokupljen ljudskim životom, a logički razložnim govorom (λόγος), koji zato također zovu dijalektičkim." ~ Aetij I, Uvod 2; Stoicorum veterum fragmenta 2.35
  • "Ljude ne uznemiruju stvari nego uvjerenja o stvarima. Smrt, primjerice, nije ništa strašno (inače bi se i Sokratu učinila strašnom), nego uvjerenje (δόγμα) o smrti da je strašna - to je strašno. Stoga kada smo spriječeni ili uznemireni ili patimo, nikada nemojmo kriviti drugoga, nego nas same, tj. naša uvjerenja." Epiktet, Priručnik, 5a.
Kip Khrysippa kako tijekom govora na prste broji svoje argumente, 2. st. po. Khr. (po Pliniju Starijem izvornik iz 3. st. pr. Khr. pripadao bi Eubulidu), Louvre
  • "Ne traži da se stvari događaju onako kako ti želiš, nego želi da se događaju kako se događaju, i sve će ti teći glatko." ~ Epiktet, Priručnik, 8.

Stoici u književnosti[uredi]

Vino život shusti Lacida i Krisipa

Mudrost od njih usti začarni taj sipa.

Taj konac opipa pitanski Arceslav

i on pjan udipa u Karonovu plav.

Marulićeva napomena uz predzadnji stih: Lacid, Krisip, Arceslav: toj su bili naučeni filozofi, da grlu se daše. Niki, diju, umri vino pijući, a niki cić toga utrpiv, upadši pogibe.

    • Jezično osuvremenjena inačica:
Vino život uništi Lakyda i Khrysippa

Mudrost njihovih usta zacrni ta sipa.

Taj konac opipa pitanski Arkesilaj

i on pijan uskoči u Kharonovu plav.

Marulićeva napomena uz predzadnji stih: Lakyd, Khrysipp, Arkesilaj: to su bili učeni filozofi, ali se odaše grlu (jelu i piću). Neki, vele, umre vino pijući, a neki, zbog toga obnemoćao, upavši pogibe.

Poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak Stoicizam postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.

Wikicitat: Filozofija

Wikicitat: Seneka mlađi

Wikicitat: Epiktet

Wikicitat: Marko Aurelije