Prijeđi na sadržaj

Wikicitat:Što Wikicitat nije

Izvor: Wikicitat

Wikicitat:O projektu Wikicitat ukratko opisuje što Wikicitat jest i koji su njegovi ciljevi. Ovdje objašnjavamo suprotno, što Wikicitat nije, i ne bi trebao postati.

Wikicitat nije enciklopedija

Wikicitat nije istovjetan sestrinskom projektu Wikipedija. Kako bi čitatelj dobio jasniju sliku o tome na što se citati odnose, podržava se dodavanje kratkih uvoda u tijelo stranice, no ne i čitavih članaka na odabranu temu.

Wikicitat nije rječnik

Na Wikicitatu nema mjesta rječniku nalikovnim tumačenjima i definicijama. Tome je namijenjen projekt Wječnik. Citati mogu biti povezani zajedničkom temom, ali to je uvijek pomno odabrani pojam.

Wikicitat nije udžbenik

Wikicitat nije zbirka podataka koje nalazimo u udžbenicima i vodičima. Vidi Wikiknjige.

Wikicitat nije skladište dokumenata u javnom vlasništvu

Wikicitat nije zbirka dokumenata u javnom vlasništvu poput programskih kodova, izvornih povijesnih dokumenata, pisama, zakona, čitavih knjiga ili pjesama.

  • Poznati govori povijesne važnosti se mogu priložiti na Wikizvor.
  • Čitave knjige u javnom vlasništvu se mogu dodati na Wikizvor ili među Wikiknjige.
  • Generic deposits of information may be appropriate at Wikisource.
  • Slikama, zvukovnim datotekama, i drugim tipovima multimedije u javnom vlasništvu mjesto je na Zajedničkom poslužitelju.

Wikicitat nije osobna mrežna stranica

Svaki prijavljeni suradnik može stvoriti svoju osobnu suradničku stranicu na kojoj će se predstaviti kao Wikicitator, no ne smije ju zloupotrijebiti govoreći o temama bez općeg interesa, poput osobnih dokumenata i biografija. Za više informacija pogledajte Wikicitat:Suradnička stranica.

Wikicitat nije zbirka vaših osobnih citata

Bilo koji suradnik može dodati citate svojih izjava ili izjava svojih prijatelja na svoju suradničku stranicu, ali ne smije dodati iste u glavni imenski prostor.

Wikicitat nije internetski direktorij

Članci su male zbirke citata, a ne slučajne poveznice. Nije dozvoljeno koristiti stranice samo u svrhu popisivanja omiljenih siteova, slučajnih telefonskih brojeva, ili drugih nepotrebnih podataka.

Wikicitat nije forum za rasprave

Suradnicima je dozvoljeno međusobno slanje poruka na stranice za razgovor sa suradnikom, no te se poruke moraju ograničiti samo na spomenute stranice. Razgovori ne smiju prerasti na stranice za razgovor o člancima, koji su rezervirani isključivo za rasprave vezane uz poboljšanje dotične stranice.

Wikicitat nije weblog

Wikicitat nije zbirka navoda s raznih blogova. Iako suradnici mogu izraziti svoje misli na suradničkim stranicama, one ne služe iskljulive za svrhe vođenja digitalnog dnevnika otvorenog tipa.

Wikicitat nije mjesto za brojne citate iz zakonom zaštićenih autorskih djela

Wikicitat nije skup riječi pjesama, te postoje jasna pravna mjerila oko upotrebe većeg broja stihova iz novovjekih pjesmama ili poezije, čak i unutar stavka o pravednoj upotrebi. Iako nema pravnih zapreka objavljivanju čitavih pjesama u javnom vlasništvu, njihova upotreba se ne preporuča, već treba obaviti selekciju samo važnih dijelova pjesme. Djela zaštićena autorskim pravima, a objavljena na internetu, NE nalaze se automatski u javnom vlasništvu. Vidi Wikicitat:Autorsko pravo.

Wikicitat nije zbirka reklama

Iako će se na njemu naći mjesta i za reklamne slogane, Wikicitat ne odobrava neplaćeno reklamiranje (tzv. spam) bilo koje vrste. Za suradnike koji budu opetovano dodavali poveznice na komercijalne ili njihove vlastite web-stranice i nakon upozorenja, na snagu stupa blokada od uređivanja Wikicitata.