Prijeđi na sadržaj

Wikicitat:Stil

Izvor: Wikicitat

Opće smjernice[uredi]

Sve stranice Wikicitata trebaju sadržavati kratki uvod u kojem će se značajni pojmovi povezivati na Wikipediju.

Preporučljivo je otvoriti i odjeljak Vanjske poveznice (na dnu članka) u koji se kao prva stavka uvijek postavlja okvir za Wikipediju, pomoću predloška: {{wikipedija}} ili {{wikipedija|Ime članka}} ili {{WProjekti}}. Posljednja stavka u istom odjeljku treba biti kategorija, za koju koristimo: [[Kategorija:Ime kategorije]]. Svi članci na Wikicitatu trebaju biti kategorizirani.

Citiranje osoba[uredi]

Članak o osobi treba započeti kratkom životopisnom bilješkom (1-4 rečenice). Ime osobe se podebljava, i po mogućnosti povezuje na postojeći Wikipedijin članak o njoj. Ako su poznati datum rođenja i datum smrti osobe, oni se dodaju uz ime. Izrazi u uvodu se često povezuju na druge stranice Wikicitata ili Wikipedije.

Odjeljci (osobe)[uredi]

Svi ovdje opisani odjeljci su druge razine (==). Nije nužno da članci sadrže sve navedene odjeljke, ali se moraju pridržavati navedenog slijeda i predviđenog sadržaja:

 • Naveden izvor: Citati s potpunim i provjerljivim izvorom (govor, knjiga, intervju i sl.).
  • Ako postoji veći broj citata od istog izvora, može se postaviti i pododjeljak treće razine u koji će se isti grupirati. Dalje žanrovsko ili tematsko grananje je prihvatljivo, ali nije preporučljivo.
  • Pri navođenju izvora budite što je moguće točniji: odredite izvor, mjesto unutar izvora, a ako je izvor dostupan na internetu i poveznicu na njega. ISBN brojevi, brojevi poglavlja, izdanja i stranica su dobrodošli kako biste olakšali moguću provjeru.
 • Nenaveden izvor: Citati koji se uobičajeno pripisuju osobi, a o kojima ne postoji točno određen izvor.
 • Pogrješno pripisani: Citati koji se uobičajeno pripisuju osobi, ali postoji dokaz da ona to nije rekla, ili da je isti pogrješno zabilježen.
 • Kritika ili Citati o osobi: Citati koji se odnose na osobu.
 • Ostale poveznice: Druge stranice Wikicitata koje se odnose na osobu.
 • Vanjske poveznice: Poveznice o osobi, s posebnim naglaskom na mjesta na kojima se može naći većina njezinih navoda (arhivi članaka, blogovi i sl.). Ako autor ima stranicu na Wikizvoru, treba dodati: {{wikizvor autor}}.
 • Kontroverzni citati: citati koji se mogu nazvati kontroverznima (govor mržnje, klevete i slično) obvezno se moraju potkrijepiti vjerodostojnim izvorom. Vidi Wikipedija:Životopisi živih osoba za pojašnjenje.

Oblikovanje citata (osobe)[uredi]

Svi citati se oblikuju kao popis, po pravilu jedan citat - jedna zvjezdica, obvezno s navodnicima (Navodnici se koriste da se navede nešto upravo onako kako je izvorno napisano, bez obzira na moguće pogrješke koje se također doslovno citiraju). Sve bilješke o prijevodu, izvoru ili kontekstu slijede u potpopisu. Ako citat nije na hrvatskom, pišemo ga u kurzivu. U tom je slučaju nekad nužan i prijevod tog citata.

Začelje (osobe)[uredi]

Na začelju stranice s citatima osobe obvezno je dodavanje "čarobne riječi" '''{{GLAVNIRASPORED}}''' zato što ta riječ članak svrstava u svim kategorijama abecedno kako je navedeno u parametrima (iza dvotočke, a to je prezime, pa ime - riječ se može dodati pomoću gumba ispod okvira za uređivanje).

Književnost[uredi]

Uvod članka s citatima iz književnog stvaralaštva treba sadržavati godinu u kojoj je djelo napisano i autora (ili više njih). U slučaju da autor još nema stranicu na Wikicitatu, citate iz djela je potrebno kopirati u novi članak o autoru, a stranicu o djelu pretvoriti u preusmjeravanje na stranicu o autoru. Po mogućnosti u odjeljak Vanjske poveznice postavite predložak {{wikizvor}} ili drugu poveznicu.

Oblikovanje citata (književnost)[uredi]

Citati se oblikuju kao oni za osobe s navedenim izvorom. Pod isti odjeljak obavezno navedite ime i broj poglavlja.

Filmovi[uredi]

Na stranicama koje sadrže citate iz filmova, uvod treba povezivati na članak u Wikipediji i imati navedenu godinu nastanka, redatelja, scenarista i glumce. Potom u srednjem poravnanju i podebljan može slijediti filmski slogan. Preporuka je ne navoditi više od 5 citata po filmu zbog mogućeg kršenja autorskih prava.

Odjeljci (filmovi)[uredi]

Svi ovdje opisani odjeljci su druge razine (==). Nije nužno da članci sadrže sve navedene odjeljke, ali se moraju pridržavati navedenog slijeda i predviđenog sadržaja:

 • Lik: Svaki glavni lik treba imati svoj odjeljak u kojem će na jednom mjestu biti navedene sve njegove replike.
 • Ostali likovi: Sporedni likovi se mogu grupirati u jedan odjeljak.
 • Dijalozi: Citati koji imaju smisao jedino u formi dijaloga pripadaju ovdje.
 • Slogan: Ako filmu ima više od jednog slogana, popišite ih ovdje.
 • Uloge: Popis glavnih uloga, s tim da ime lika nije poveznica dok je ime glumca poveznica na postojeću stranicu na Wikicitatu ili Wikipediji.
 • Vanjske poveznice

Oblikovanje citata (filmovi)[uredi]

Citati glavnih likova se oblikuju kao i citati osoba, dok se citati sporednih likova popisuju. Podržava se i tematski stil i:

* '''Lik''': Tekst.

Citati u dijalozima se oblikuju kao TV citati, a slogani redom pojavljivanja (s navodnicima).

Televizija[uredi]

Uvodni odjeljak televizije treba sadržavati godinu početka emitiranja serije ili emisije (i godinu njezina ukidanja).

Odjeljci (TV)[uredi]

Naslove druge razine koristite po sezonama: ==Sezona n==, a naslove treće razine po pojedinim epizodama: ===''Naslov'' [n.m]==, gdje 'n' označava broj sezone, a 'm' broj epizode. Potičemo dodavanje posebnog odjeljka na vrhu stranice s ponavljajućim citatima, sloganima i pjesmama.

Oblikovanje citata (TV)[uredi]

Za razliku od filmskih, svi se TV citati smatraju dijalozima. Pojedini dijalozi u epizodi se dijele pomoću: <hr width="50%"/>, uz oblikovanje kako slijedi:

: '''Ime lika''': Tekst

Uz ime lika koji ima članak u Wikipediji prvi put kad se pojavi treba dodati poveznicu. Kontekst koji valja svesti na minimum se oblikuje ovako:

: ''[Likovi izvode neku radnju ili govore na određeni način.]''

Citati se navode redom pojavljivanja u epizodi.

Tematske stranice[uredi]

Osim ako ne postoji dovoljan razlog, uvod za tematsku stranicu treba sadržavati samo "Citati o temi", gdje "tema" zamjenjuje poveznicu na odgovarajući članak u Wikipediji.

Odjeljci (teme)[uredi]

Postoje dva dopuštena stila za tematske odjeljke: odjeljivanje citata s navedenim izvorom ili popis svih citata.

Oblikovane citata (teme)[uredi]

Citati se navode abecednim redom, popisani prema sadržaju. S navodnicima (standardiziranim navodnicima " " ili hrvatskim navodnicima „ ” odnosno » «), a slijedi tilda (~) i poveznica na izvor (koji može biti osoba, knjiga, emisija...). Relevantni kontekst i dodatne informacije se mogu navesti u potpopisu, ali je preporučljivo da se zajedno s pripadajućim citatom najprije unesu u stranicu izvora.

Poslovice[uredi]

Poslovice i izreke se oblikuju kao i citati osoba: unutar navodnika, u izvornom jeziku, prevedeni/transliterirani, s dodatnim informacijama. Ovdje se dopušta i postavljanje zvjezdice s interpretacijom. Poslovice se također navode abecedno i, budući da ih je mnogo, po mogućnosti bez sadržaja korištenjem: __NOTOC__.

Povezani članci[uredi]