Prijeđi na sadržaj

Antun Padovanski

Izvor: Wikicitat

Sveti Antun Padovanski, pravim imenom Fernando Martins de Bulhões (1195. – 1231.), portugalski franjevac i svetac.

O Mariji[uredi]

  • „Hvala i čast tebi, o Blažena Djevice, koja si nas, dajući nam svoga Sina, ispunila dobrotom. Prije bijasmo prazni, i evo nas ispunjenima; bijasmo bolesni, i evo nas zdravija; bijasmo prokleti, i sada smo blagoslovljeni. Evo dobrote, evo raja: Sin tvoj!”
  • „O ljepoti svoje Majke Marije kaže sam Isus: 'Lijepa si, prijateljice moja, krasna kao Jeruzalem.' (Pj 6, 4) Lijepa po poniznosti, prijateljica po ljubavi, mila po kontemplaciji, krasna po djevičanstvu, kao nebeski Jeruzalem u kojem prebiva Bog. To je njegovo prebivalište sama Djevica: "Blažena utroba, koja te nosila..." (Lk 11, 27)”
  • „Vječni neprijatelj ljudskoga roda stalno nastoji lišiti ljude vječnoga spasenja. Tog je neprijatelja ubilo Marijino djevičanstvo i muka njezina Sina: njihova ga je moć lišila njegove zlokobne moći. S pravom se, dakle, za Mariju može reći: Blažena si među svim ženama, ti, koja si u đavlovu kuću unijela strah i pomutnju, koja si skinula glavu tiraninu i nama donijela mir.”

O duhovnom životu[uredi]

  • „Gdje vlada mlakost lijenosti, tamo raste trnje zlih misli. Stoga duša, slična polju, mora prihvatiti da bude zasijana sjemenom propovijedanja, da u njoj rastu biljke kreposti, da se zeleni pašnjacima nade i da bude okićena nasljedovanjem svetačkih primjera.”
  • „Kao što oluja iskorjenjuje stabla, tako oholost otkida čovjeka od Boga. Ne treba se čuditi: oholost ide previše u vis, a poniznost se prigiba i čuva se oluje.”
  • „Oholost se želi uspeti, dok Bog silazi. Ima li što protivnije i suprotnije? Jedan se penje, drugi silazi. Kao što je korijen život stabla, tako je poniznost život čovjeka. Koje li nesreće kada oluja oholosti i iskorjenjuje našu dušu! Ne zaboravi: Bog od svih stvari najviše mrzi oholost!”
  • „Pravedan je čovjek divan po jasnom poznavanju svoga srca, po trajnoj kontroli svoje savjesti; savjetnik je u duhovnim i tjelesnim potrebama svoga bližnjega; jak je u odolijevanju napasti; otac budućeg svijeta po propovijedanju riječi i primjera; knez mira u smirenosti duše i tijela.”
  • „Sretna ona duša u kojoj sja ljepota mirne savjesti, nada sveta života i ugodnost bratskoga života!"
  • „Svjetovna mudrost uči da se traže najviše časti, da se uživa u ispraznostima ovoga svijeta, da se zlu uzvrati zlom, da se ne propusti ni pod koju cijenu. Mudrost je to puna oholosti, ispraznosti i zavaravanja.”

Izvori[uredi]

  • Zlodi, Zvonimir (prir.): Misli sv. Antuna za svaki dan u godini, Veritas: Zagreb, 2010. (3. izd.).