Prijeđi na sadržaj

Hobit (roman)

Izvor: Wikicitat
Prvo američko izdanje romana Hobit

Hobit je prva knjiga J. R. R. Tolkiena. Hobita je Tolkien zamislio kao fantastični roman za djecu. Prvi put je izdan 21. rujna 1937. Iako zamišljen kao roman za djecu, stekao je popularnost i među odraslima. Priču je nazvao "Tamo i nazad" te prati dogodovštine Hobita Bilba Bagginsa i njegovih suputnika.

Nenaveden izvor

[uredi]
  • „Čudno je ali istinito da se o događajima koji glatko teku i o danima koji se lijepo provode može učas sve ispripovijediti, i da se nema o njima bogzna što slušati; a od neugodnih, potresnih i čak grozomornih događaja može se napraviti dobra priča i ima se što kazivati.”
  • „Elrond je bio plemenit i lijep u licu kao kakav vilenjački knez, snažan kao ratnik, mudar kao čarobnjak, dostojanstven kao kralj patuljaka i dobar kao ljeto.”
  • „Ako dobro gledate, obično nešto i nađete, iako to nije baš uvijek ono što ste tražili.”
  • „Nasmijali biste se ... da ste mogli vidjeti patuljke kako sjede na drveću, a brade im vise, kao malo ćaknuta starija gospoda što se igraju poput djece. Fili i Kili bili su na vrhu visokog ariša nalik na golemo božićno drvce.”

Bilbo Baggins

[uredi]
  • „Što ćemo sad, što ćemo sad? - uzvikne Bilbo. - Umaknuli smo goblinima a sad ćemo uletjeti u ralje vukovima! - reče on. Te njegove riječi postale su uzrečica, iako mi danas o toj vrsti nezgodnih situacija obično kažemo: "Iz zla u gore."”, a tako se ujedno i zove poglavlje gdje se to nalazi...

Citirana djela

[uredi]
  • Tolkien, J.R.R., Hobit, Algoritam, 2002., prijevod Zlatko Crnković (prepjev stihova Neven Antičević), ISBN 953-6166-01-1

Vanjske poveznice

[uredi]
Wikipedija ima članak na temu: Hobit (roman)