J. R. R. Tolkien

Izvor: Wikicitat
J .R .R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (1892. - 1973.), engleski pisac i filolog. Najpoznatiji je po djelima Gospodar prstenova, Hobit i Silmarillion.

Naveden izvor[uredi]

 • "Ratovi nisu povoljni za delikatne užitke."
 • "Moj savjet svima koji imaju vremena ili sklonosti da se bave pokretom međunarodnog jezika bio bi: ′Vjerno se vratite esperantu.′"

Pisma J. R. R. Tolkiena[uredi]

The Letters of J. R. R. Tolkien (1981., ISBN 0-618-05699-8) je izbor Tolkienovih pisama koji je uredio Humphrey Carpenter uz pomoć Christophera Tolkiena.
 • "Bijaše to poput poput otkrivanja vinskog podruma sasvim ispunjenog buteljama čudesnog vina čija vrsta i okus nisu nikad prije okušeni. Dobrano me to opilo...."
  • Br. 163.: o svom otkriću finskog jezika, u pismu W. H. Audenu 1955.
 • "Bilo je to baš kao kad je Rat 1914. godine prasnuo na me – otkrio sam da ′legende′ počivaju na jeziku kojem pripadaju; ali živi jezik jednako tako ovisi o ′legendama′ koje po tradiciji prenosi. ... Volapuk, Esperanto, Ido, Novial itd. itd. su mrtvi, daleko mrtviji nego drevni jezici koji se ne koriste, jer njihovi autori nikad nisu izmislili nijednu esperantsku legendu.
  • Br. 180.
 • "Zahvaljujem na Vašem pismu ... Žalim što mi nije jasno što pojmite pod arisch. Nisam arijskog podrijetla, to jest indoiranskog; koliko mi je poznato, nitko od mojih predaka nije govorio hinduski, perzijski, ciganski niti ikoji od srodnih narječja. Ali ako dobro shvaćam i upitan sam imam li židovsko podrijetlo, mogu samo odgovoriti da žalim što nemam pretke iz tog darovitog naroda. Ja sam bio navikao, ipak, nositi svoje njemačko ime s ponosom, i nastavio sam to činiti kroz kasno razdoblje žalosnog rata, u kojem sam služio u engleskoj vojsci. Ne mogu međutim izbjegavati izjasniti se da, ako drski te irelevantni upiti ove vrste postanu pravilo u pitanjima književnosti, nije daleko vrijeme kada njemačko ime više neće biti izvor ponosa.
  • Jedno od dva nacrta pisma (25. srpnja 1938.) napisana Stanleyu Unwinu kako bi izaberao za odgovor na upit Tolkienovih njemačkih izdavača o njegovu podrijetlu.

Vanjske poveznice[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Članak J. R. R. Tolkien postoji u Wikipediji, slobodnoj općoj enciklopediji.