Prijeđi na sadržaj

Korizma

Izvor: Wikicitat

Korizma (lat. Quadragesima, četrdesetnica) je četrdesetodnevno razdoblje u liturgijskoj godini Katoličke Crkve obilježeno pozivom na molitvu, post, obraćenje i djela milosrđa.

[uredi]
  • Nakon Pepelnice sveopća Crkva počinje odlučni boj. Velike su to duhovne vježbe, u kojima milijuni vjernika razmatraju o padu čovjeka i svojim vlastitim grijesima. Doba korizme doba je osobite milosti, naše se duše pročišćuju u dragovoljnom trpljenju, oslobađaju se veza ovoga svijeta i svom se snagom priljubljuju uz okrvavljeno Božansko Srce, naš Spas i utjehu našu.
  • Obdržavanje je korizme veza našeg vojničkog službovanja; po njemu se razlikujemo od neprijatelja Križa Isusa Krista; po njemu odvraćamo bičeve Božjega bijesa... Oslabi li ovo obdržavanje, to se događa na štetu slave Božje, na sramotu katoličke vjere, a kršćanske duše dolaze u opasnost. Bez svake dvojbe ova nehajnost postaje vrelom nesreća za narode, katastrofa u javnim poslovima, nezgoda za pojedince.

Nenaveden izvor

[uredi]
  • Korizma nas podsjeća da se biti-kršćanin može ostvariti samo kao uvijek novo postajati-kršćanin, da ono nikada nije završen događaj koji je iza nas, nego da zahtijeva uvijek novo vježbanje. ~ Benedikt XVI.[2]

Izvori

[uredi]
  1. 1,0 1,1 Merz, Ivan: Sabrana djela, sv. I., str. 298.
  2. Korizma Hrvatska katolička misija u Beču (hkm.wien.at). Objavljeno 12. veljače 2024.


Vanjske poveznice

[uredi]
Wikipedija ima članak na temu: Korizma