Prijeđi na sadržaj

Rat u Bosni i Hercegovini

Izvor: Wikicitat

Rat u Bosni i Hercegovini je trajao između 1992. i 1995. godine

[uredi]
  • "Ima 12 milijuna Srba, pa čak i ako šest milijuna propadne na polju borbe, još uvijek će šest milijuna žeti plodove borbe"

Biljana Plavšić predsjednica Republike Srpske [1]


  • "To, što radite, nije dobro. Ovaj put koji želite preuzeti za Bosnu i Hercegovinu je ona isto autocesta pakla i smrti koju su išle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u izumiranje. Jer muslimanski narod se ne može obraniti ako dođe do rata"

Radovan Karadžić, predsjednik Republike Srpske [2]


  • "Žrtvovaću mir za suverenu Bosnu!"

Alija Izetbegović, 26.1. 1992. odgovor Muhamedu Čengiću u skupština BiH [3]

  • "Ili će biti kako Muslimani kažu, ili nema dogovora... Desetine hiljada mladih Muslimana spremno je da brani BiH najstrašnijim terorizmom"

Alija Izetbegović, 10.4. 1991. intervju za sarajevsku televizijsku stanicu


  • "Ljudi nisu malo kamenje ili ključevi u nečijem džepu koje se mogu premjestiti s jednog mjesta na drugo, samo tako ... Stoga se ne može točno dogovoriti samo za Srbe da ostanu u jednom dijelu zemlje, dok se druge bezbolno uklanjanja. Ne znam kako će g. Krajišnik i g. Karadžić objasniti to svijetu. To je genocid" - protest vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na naređenje o izvršenju genocida u Srebrenici [4]